Naczynia do kuchenki mikrofalowej — które się najlepiej nadają?

 

Kuchenki mikrofalowe to nierozłączny element naszego szybkiego trybu życia. Są bardzo wygodne i pozwalają na szybkie odgrzanie prawie wszystkich potraw. Nie każdy jednak wie, że nie wszystkie naczynia nadają się do użycia w mikrofali. Przeczytaj nasz artykuł i dowiedz się jakie naczynia są najlepsze do mikrofali.

Dlaczego ważne jest użycie właściwych naczyń w mikrofali?

Kuchenka mikrofalowa to urządzenie, które przy wykorzystaniu fizycznych właściwości fal o wysokiej częstotliwości podgrzewa nam jedzenie. Mechanizm działania opiera się na wprawianiu w ruch cząsteczek wody zawartych w jedzeniu, co prowadzi do uwalniania ciepła wewnątrz potrawy. Obsługa urządzenia jest bardzo prosta. Wystarczy włożyć talerz do środka i nastawić na odpowiednią ilość czasu. Z pozoru większość naczyń nadaje się do mikrofalówki, jednak brak stosownych oznaczeń budzi wątpliwości. Trzeba więc pamiętać, że użycie niewłaściwych naczyń może popsuć smak naszego dania, a nawet doprowadzić do ich uszkodzenia.

Jakie naczynia spiszą się w mikrofalówce?

Co do rozmiaru naczynia, to nie ma ściśle określonych wymagań. Ważne, żeby nasz talerz zmieścił się do wnętrza mikrofali tak, by mógł on się swobodnie obracać i podgrzać jedzenie równomiernie. Jeśli mamy taką możliwość to najlepiej wybrać naczynia oznaczone specjalnymi symbolami kojarzonymi z mikrofalówką — prostokąt i 3 fale. Naczynia z takimi oznaczeniami można bez wahania wykorzystywać, grzejąc coś w kuchence mikrofalowej.

W mikrofali najlepiej spiszą się przedmioty takie jak:

  • Szklane pojemniki, naczynia i talerze, które świetnie przewodzą mikrofale. Najlepiej, jeśli są ze szkła hartowanego w kolorze białym, mlecznym lub przezroczystym.
  • Naczynia porcelanowe i ceramiczne, a w tym pozbawione dekoracji talerze. Talerzy z dekoracjami np. ze złota lub platyny nie można używać w mikrofali, ponieważ metale są podatne na działanie fal i mogą się nagrzewać, co z kolei może prowadzić do pęknięcia naczynia.
  • Naczynia plastikowe w znacznej większości nadają się do użytkowania w kuchence mikrofalowej, o ile producent nie określił co do tego przeciwwskazań.

Podstawowe zasady

Oznaczenia na naczyniach znacząco ułatwiają sprawę. Jeśli jednak producent ich nie zamieścił, możemy mieć słuszne wątpliwości. Dlatego warto zapoznać z podstawowymi zasadami korzystania z naczyń w kuchence mikrofalowej, aby w razie potrzeby być w stanie samodzielnie określić ich użyteczność w mikrofali i we właściwy sposób poddać danie obróbce. Poniżej prezentujemy najważniejsze z nich:

  • Naczynia w mikrofali powinny być czyste i pozbawione wszelkich zdobień, wzorów i szlaczków.
  • W mikrofali możemy używać naczyń szklanych, ceramicznych i wszystkich tych, które posiadają na etykiecie oznaczenie w postaci prostokąta z 3 falami.
  • Jeśli chcemy włożyć do mikrofali plastikowe opakowanie, powinniśmy sprawdzić, czy na etykiecie nie ma przeciwwskazań od producenta.
  • Szklane i plastikowe naczynia w mikrofalówce powinny być pozbawione przykrycia.
  • Kategorycznie nie powinno się wkładać przedmiotów metalowych do mikrofalówki.
  • Drewniane naczynia nie powinny być podgrzewane w mikrofalówce, ponieważ woda z potraw wnikająca w strukturę drewna, doprowadzona do wrzenia może prowadzić do jej pękania.

Czego nie wkładać do mikrofalówki?

Możemy wyróżnić także grupę naczyń, których nie powinniśmy wkładać do mikrofali. Na pierwszym miejscu są plastiki podatne na działanie wysokich temperatur i fal, które mogłyby się stopić pod wpływem ciepła i zanieczyścić jedzenie toksyczną substancją. Największym wrogiem mikrofali są metalowe garnki. Te w kontakcie z falami mikro mogą nawet wywołać pożar. To samo tyczy się folii aluminiowej. Zagrożeniem dla zdrowia mogą się okazać także włożone do mikrofalówki papierowe torby i pojemniki ze styropianu, często wykorzystywane do pakowania jedzenia na wynos. Papier pod wpływem promieniowania może ulec zapaleniu, a topiący się styropian wydziela toksyczne substancje, szkodliwe dla organizmu.