Patelnia to jeden z najczęściej używanych przez nas przyrządów kuchennych. Sięgamy po nią prawie codziennie. Nie jest więc niespodzianką, że wybór patelni to ważna decyzja przy organizowaniu swojej kuchni. Na rynku dostępna jest niezliczona ilość modeli wykonanych z różnych materiałów. Wybór jednego modelu z takiego tłumu może wydawać się naprawdę trudny.
Podstawowym kryterium, jakie powinniśmy rozważyć przy wyborze patelni to jej wpływ na nasze zdrowie. Patelnia to w końcu przyrząd, który każdego dnia będzie wpływał na strukturę naszego pożywienia. Dlatego tak ważnym jest by proces gotowania i smażenia był przyjazny dla naszego organizmu. Oprócz tego warto zwrócić uwagę na kwestie praktyczne, takie jak łatwość w czyszczeniu i uniwersalność.
W pierwszej kolejności chcielibyśmy rozmyć wszelkie wątpliwości co do patelni teflonowych. Teflon to substancja rakotwórcza, która w przypadku zarysowania powłoki, co zdarza się niezwykle często, trafia z łatwością do naszego organizmu. Przez lata korzystania z takiej patelni gromadzi się wewnątrz naszego ciała i w konsekwencji może doprowadzić do pojawienia się zmian nowotworowych. Dlatego, jeśli zależy nam na zdrowym gotowaniu, powinniśmy na dobre rozstać się z patelniami teflonowymi. Na szczęście współczesny rynek ma do zaoferowania wachlarz ciekawszych alternatyw.
Każdy materiał, z jakiego tworzone są patelnie, posiada swoje wyjątkowe właściwości, które odróżniają go od pozostałych. Dotyczy to zarówno kwestii zdrowotnych, jak i czysto funkcjonalnych. Aby podjąć optymalną decyzję, warto zapoznać się z wachlarzem rozwiązań dostępnych na rynku i wybrać to, które najbardziej odpowiada naszym preferencjom. Poniżej prezentujemy kilka najlepszych wariantów.
Żeliwne patelnie nie należą do najtańszych. Wysoką cenę rekompensują jednak wyjątkową trwałością i dobrym przewodnictwem ciepła. Warto też zwrócić uwagę, że żeliwo jest naturalnym materiałem. Podczas przyrządzania potraw, patelnie żeliwne wydzielają do pożywienia żelazo, wzbogacając w ten sposób nasz posiłek, co szczególnie docenią osoby cierpiące z powodu anemii. Trzeba jednak pamiętać, że takie patelnie są dość trudne w myciu i podatne na stłuczenia.
Patelnie kamienne, czyli takie z marmurową lub granitową powłoką, wykonane z tworzywa naturalnego są zupełnie bezpieczne dla zdrowia. Kamień nie wchodzi w reakcje z pokarmem ani nie zmienia jego smaku. Jest to materiał zarówno przyjazny dla zdrowia, jak i obojętny dla środowiska. Powłoki kamienne są nieprzywierające i odporne na zarysowania. Nie nadają się do mycia w zmywarce, lecz mimo to bez trudu wyczyścimy je ręcznie. Są bardzo uniwersalne. Niektóre modele nadają się do użycia w piekarniku. Dodatkowo ucieszy nas fakt, że na kamiennych patelniach można smażyć, praktycznie nie dodając tłuszczu.
Powłoki patelni ceramicznych powstają z połączenia gliny i minerałów w wysokiej temperaturze. Są w pełni przyjazne dla zdrowia. Nie wydzielają do pożywienia szkodliwych związków. Nie zmieniają także smaku ani zapachu jedzenia. Nagrzewają się równomiernie i długo utrzymują temperaturę. Są uniwersalne, dzięki wysokiej tolerancji na skrajne temperatury. Mogą być nagrzewane nawet do 400°C i mrożone do -20°C. Ich nieprzywierająca i trudna do zarysowania powłoka pozwala na smażenie z niewielkim dodatkiem tłuszczu. Ucieszy nas także fakt, że patelnie ceramiczne są łatwe w czyszczeniu i stosunkowo tanie.
Najnowocześniejszym wariantem w tym zestawieniu jest patelnia szklana. Ze względu nas woje właściwości, wariant ten jest dość drogi. Potrawy przygotowane na szklanych patelniach szczególnie docenią dzieci, osoby starsze i alergicy. Nie zawiera szkodliwego niklu, chromu, ani ołowiu. Przezroczystość skorupy pozwala na kontrolowanie stanu posiłku bez konieczności podnoszenia pokrywki. Można ją bez problemu myć w zmywarce. Na niekorzyść szklanych patelni działa to, że nie współpracują z kuchenkami indukcyjnymi.