Filiżanka małej czarnej, a może słodkie latte macchiato? Nawet niewielka ilość porządnej kawy skutecznie poprawi zarówno senny poranek przed wyjściem do pracy, jak i popołudniowe spotkanie biznesowe. Niezależnie od tego, jaką kawę pijesz, jej smak zależy od świeżości i sposobu przechowywania. Kawa ziarnista dłużej zachowa swoje walory smakowe. Kawę należy przechowywać poza wpływem światła, ciepła, powietrza i wilgoci, aby nie narazić jej na utratę smaku. Jako pojemnik na kawę dobrze sprawdzi się puszka, słoik, albo opakowanie próżniowe.
Zmielone ziarna kawy to przede wszystkim wygoda w użytkowaniu. Wystarczy, że przesypiemy kawę z opakowania do filiżanki, zalejemy wodą i gotowe. Niestety komfort ma swoją cenę. Zmielone ziarna są narażone na szybką utratę smaku. Ich aromat ulatnia się już w ciągu godziny od zmielenia.
Kawa ziarnista zachowuje walory smakowe nawet do paru tygodni po jej wypaleniu. Dlatego, żeby cieszyć się pełnią smaku przyrządzonego wywaru, najlepiej zaopatrzyć się w porządny młynek i kupować tylko kawę w ziarnach.
Kawa jest higroskopijna, a to oznacza, że wchłania wodę bezpośrednio z powietrza. W efekcie absorbuje wszystkie zapachy i smaki znajdujące się w cząsteczkach wody. H2O w ziarnach kawy wypiera z nich olejki aromatyczne i przyspiesza ich proces starzenia.
Poza tym świeżo wypalona kawa wydziela duże ilości dwutlenku węgla. Aby jak najdłużej utrzymać kawę świeżą, kluczowe jest zapewnienie drogi ujścia CO2 z pojemnika, aby zapobiec utlenianiu się ziaren.
Kawa to produkt spożywczy, dlatego należy pamiętać, że pokarm najlepiej utrzymuje świeżość w ciemnych, chłodnych miejscach. Więc tak jak świeże bułeczki, kawa pozostawiona na słońcu szybko się zestarzeje.
Na podstawie powyższych właściwości możemy wyróżnić 4 największych wrogów kawy:
Obecność kawy w zasięgu ręki to bardzo ważna kwestia. Szczególnie kiedy chodzi o tę poranną filiżankę o 6 nad ranem. Jeśli jednak chcemy, żeby zachowała swój wyjątkowy smak i aromat, przy wyborze miejsca do przechowywania musimy pamiętać o jej właściwościach. Poniżej podajemy kilka wskazówek, które pomogą Ci wybrać właściwe miejsce do przechowywania kawy, żeby jak najdłużej zachowała walory smakowe:
Warto też dodać, że wbrew powszechnej opinii, kawy nie należy przechowywać w lodówce. Jej higroskopijne ziarna szybko wchłoną wilgoć z jej wnętrza, a wraz z cząsteczkami H20 do Twojego kubka trafi smak szynki, sera, kiełbasy i wszystkiego, co tylko masz w lodówce.
Po otwarciu próżniowego opakowania, kawa szybko zacznie tracić swoją świeżość. Na szczęście opakowania, w które kawa jest pakowana, są odpowiednio dostosowane, by jak najdłużej zachować jej aromat. Dlatego po otwarciu pakunku wystarczy spiąć szczelnie jego górną część klamrą. Dodatkowo można go przełożyć do większego pojemnika, np. ceramicznego słoja albo metalowej puszki. Zamknięte naczynie najlepiej umieścić w szafce kuchennej, poza zasięgiem światła słonecznego.
Dostępne w wielu kształtach i wzorach puszki do kawy, są lekkie i nie musimy martwić się o ich stłuczenie. Ładnie zaprojektowaną puszkę, aż miło otwierać, zwłaszcza gdy z jej wnętrza wydobywa się zapach naszej ulubionej kawy! Metal ma niestety właściwości, które mogą źle wpłynąć na walory smakowe naszych ziaren, dlatego kawa umieszczona w puszce powinna być dodatkowo oddzielona od pojemnika swoim oryginalnym opakowaniem.
Ziarna na kawy zamknięte w słoiku pięknie wyglądają w witrynach lokalnych palarni. Rozwiązanie to może sprawdzić się także w Twojej kuchni pod warunkiem, że schowasz pojemnik do szafki, tak by był zasłonięty przed szkodliwymi dla ziaren promieniami słonecznymi. Słoiki wykonane z naturalnych materiałów nie wydzielają sztucznych aromatów, więc kawa może być w nich przechowywana bez dodatkowej warstwy zabezpieczającej ją przed wchłonięciem smaku z naczynia. Gumowa uszczelka przy wieczku zapewni odpowiednią szczelność i ochroni zawartość słoika przed dostępem powietrza i wilgoci. Kawa spakowana w ten sposób prezentuje się wyśmienicie, jednak pamiętaj, że wystawiona na działanie światła słonecznego utraci swój cenny smak.
Dla osób szczególnie wymagających dobrym wyborem będzie próżniowy pojemnik na kawę. Takie rozwiązanie pozwala na całkowite odcięcie dostępu powietrza do pojemnika. Dzięki temu kawa może zachować swoją świeżość przez niezwykle długi czas. Najbardziej praktyczne są urządzenia posiadające pompkę do usuwania nadmiaru powietrza ze środka. Wystarczy kilka razy nacisnąć, żeby w pełni odizolować ziarna lub kawę mieloną od czynników zewnętrznych.
Kupując kawę najlepiej wybrać firmę, która swoje produkty pakuje w opakowania z zaworami, a nie opakowania próżniowe. Kawa pakowana próżniowo jest postarzana, zanim trafi do opakowania w celu oddzielenia CO2. Wydzielanie gazu w przeciwnym wypadku mogłoby doprowadzić do rozerwania pakunku z kawą. Opakowania z zaworami pozwalają na swobodne ulatnianie się dwutlenku węgla ze środka, ale nie wpuszczają do wnętrza tlenu. Takie rozwiązanie pozwala na pakowanie ziaren bezpośrednio po ich wypaleniu.
Kawa zaczyna tracić świeżość bezpośrednio po wypaleniu. Kupowanie mniejszych paczek świeżo wypalonej kawy- takich które wystarczą nam na maksymalnie 2 tygodnie sprawi, że do kubka częściej będzie trafiała kawa w pełni swoich walorów smakowych.
FAQ - PYTANIA I ODPOWIEDZI
Czy kawę można zamrozić?
Jeśli chcemy eksperymentować, kawę można mrozić. Ten proces może wydłużyć jej żywotność i pozytywnie wpłynąć na jakość przemiału. Trzeba jednak pamiętać o właściwym opakowaniu i ograniczeniu dostępu powietrza i wilgotności.