Jak pasteryzować słoiki? Łatwy sposób na pasteryzację w piekarniku

Pasteryzacja słoików w piekarniku to łatwy i skuteczny sposób, na zachowanie świeżości domowych przetworów. Podczas przygotowywania własnych wyrobów żywnościowych jest to bardzo ważny etap, dzięki któremu znacznie wydłuża się żywotność jedzenia. Przeczytaj nasz artykuł i dowiedz się, jak krok po kroku pasteryzować słoiki na sucho.

Na czym polega pasteryzacja w piekarniku?

Pasteryzowanie słoików z użyciem piekarnika nazywane jest inaczej pasteryzacją na sucho albo wekowaniem. Nazwa tej metody pochodzi od nazwiska Ludwika Pasteura, który w przełomowy sposób opisał sposoby, na utrzymanie świeżości pożywienia wykorzystując podgrzewanie i hermetyzację. Pasteryzacja ogólnie sprowadza się kolejno do podgrzewania produktów żywnościowych do wysokich temperatur (okolice 100°C) i szybkiego ochłodzenia przetworu po osiągnięciu odpowiedniego poziomu ciepła. Czas pasteryzacji będzie się różnił w zależności od okoliczności, głównie od rodzaju przetworów. Wekowanie to niezwykle ważny proces, bez którego nasze domowe wyroby szybko utraciłyby swoją zdatność do spożycia.

Przy pomocy tej metody, możemy przyrządzić różne przetwory owocowe i warzywne. Do szczególnie popularnych zaliczają się słoiki słodkie z jabłkami, gruszkami, śliwkami oraz wytrawne, np. z grzybami lub kiszonymi warzywami.

W procesie przygotowywania domowych przetworów pasteryzacja pełni istotną funkcję, ponieważ zabezpiecza żywność przed zepsuciem, dzięki czemu może ona spędzić długie miesiące na naszych półkach. Jednym ze skutków pasteryzacji jest zabicie bakterii oraz innych drobnoustrojów, które w głównej mierze odpowiadają za psucie się przetworów.

Sprzęt niezbędny do wekowania w piekarniku

Pasteryzacja sama w sobie jest bardzo prosta, ale trzeba się do niej odpowiednio przygotować. Podczas wekowania potrzebne nam będą podstawowe elementy kuchennego wyposażenia, dlatego nim zaczniemy, upewnijmy się, że pod ręką są:

  • Słoiki typu twist-off. Rodzaj jest bardzo istotny, dlatego że słoiki z uszczelkami nie nadają się do pasteryzacji w piekarniku (guma mogłaby się roztopić).
  • Etykiety, które pozwolą odpowiednio opisać każdy słoik po skończonym wekowaniu. Dzięki nim będziemy wiedzieć dokładnie, gdzie znajduje się dany przetwór oraz kiedy został zrobiony.
  • Blaszka wyłożona papierem do pieczenia.

Pasteryzacja na sucho — krok po kroku

Poniższy opis dotyczy pasteryzacji w piekarniku z aktywnym termoobiegiem. Jeśli mamy sprawny piekarnik, porządną blachę oraz gotowe, wyparzone słoiki, możemy przystąpić do pasteryzacji. Warto też zwrócić uwagę, czy słoiki nie są zbyt ciasno zakręcone. Najlepiej dać im odrobinę luzu. Upewnijmy się, że na dnie blaszki znajduje się papier do pieczenia, a następnie ustawmy na niej słoiki i wstawmy do wyłączonego jeszcze piekarnika. Nim włączymy ogrzewanie, upewnijmy się, że żaden ze słoików nie styka się ze ścianką urządzenia. To mogłoby obniżyć jakość pasteryzacji.

Jeśli wszystko jest na swoim miejscu, możemy zaczynać wekowanie.

  • Na początek włączamy piekarnik i nagrzewamy go do 120°C.
  • Załóżmy, że optymalny czas pasteryzacji wynosi 20 minut od osiągnięcia właściwej temperatury, ale może się on różnić w zależności od rodzaju żywności.
  • Gdy czas minie, pozostawiamy przetwory wewnątrz piekarnika na kolejne 20 minut, przy wyłączonym nagrzewaniu i uchylonych drzwiczkach.
  • Gdy słoiki przestygną, dokręcamy je i ustawiamy do góry dnem, po czym zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
  • Gotowe!

Pasteryzacja w piekarniku to prosty i przyjemny sposób na przyrządzenie własnych przetworów żywnościowych. Jeżeli dopiero zaczynasz swoją przygodę z domowymi przetworami, to pasteryzacja na sucho jest czymś, czego koniecznie powinieneś spróbować!