Jak szybko i bezpiecznie rozmrozić zamrażarkę?

Aby pozbyć się lodu z wnętrza zamrażarki, powinno się ją rozmrażać przynajmniej raz do roku. Przeczytaj nasz artykuł i dowiedz się, jak szybko rozmrozić zamrażarkę.

Dlaczego rozmrażanie zamrażarki jest ważne?

Rozmrażanie zamrażarki jest konieczne z kilku prostych względów. Wilgoć dostaje się do wnętrza maszyny bezpośrednio ze składowanego w niej jedzenia oraz z otoczenia zewnętrznego w efekcie otwierania drzwiczek zamrażarki. Woda osadza się w środku komory chłodzącej w formie lodu, który może uniemożliwić szczelne zamknięcie drzwi, albo utrudnić wysuwanie szuflad. Poza tym warstwa lodu powoduje, że praca lodówki staje się bardziej energochłonna, co odbija się wyższym zużyciem prądu.

Kiedy powinniśmy rozmrozić zamrażarkę?

Aby zapobiec niekontrolowanemu rozprzestrzenianiu się warstwy lodu w zamrażarce, a w efekcie także utrzymać zużycie prądu na optymalnym poziomie, powinniśmy rozmrażać zamrażarkę 1 lub 2 razy do roku. W zależności od tego, jaki jest poziom wilgoci otoczenia lodówki, zalecana częstotliwość może być różna. Aby utrzymać zamrażarkę w trybie zrównoważonej pracy, najlepiej na bieżąco kontrolować ilość lodu i systematycznie ją odmrażać, jeśli zauważymy jego nawarstwianie się.

Rozmrażanie zamrażarki krok po kroku

Nim przystąpimy do rozmrażania naszego urządzenia, musimy dobrze przemyśleć, co zrobimy ze zgromadzoną w nim żywnością, aby się nie zmarnowała. Kwestia jest szczególnie ważna latem, gdy nie mamy możliwości pozostawienia zmrożonej żywności na balkonie. Dlatego jeśli mamy w planach rozmrażanie, odpuśćmy sobie kupowanie nowych produktów i zwiększanie poziomu zapasów w chłodni.

Aby rozpocząć rozmrażanie zamrażarki, przekręcamy pokrętło od temperatury na 0°C i odłączamy ją od prądu. Następnie opróżniamy wszystkie szuflady i zostawiamy otwarte drzwi. Wyciągamy na zewnątrz wszystkie ruchome części urządzenia, jak np. półeczki na lód i różne pojemniki, po czym myjemy je przy użyciu ciepłej wody i płynu do naczyń.

Wraz z postępowaniem rozmrażania, po ściankach maszyny będzie spływało coraz więcej wody. Aby nie zalać naszej kuchni, możemy co jakiś czas przetrzeć wnętrze zamrażarki ściereczką, usuwając nadmiar wody. Gdy woda przestanie spływać, a cały lód będzie się roztopi przystępujemy do mycia maszyny przy pomocy specjalnego płynu do mycia lodówek. Na koniec wycieramy jej wnętrze i czyścimy także zewnętrzną warstwe urządzenia. Gdy zamrażarka jest już sucha, możemy ją z powrotem podłączyć do prądu.

Co zrobić z jedzeniem podczas rozmrażania?

Przed przystąpieniem do rozmrażania naszego urządzenia, powinniśmy wyjąć ze środka wszystkie rzeczy.

Jest to idealna okazja, żeby urządzić duży obiad i dojeść całą przechowywaną w chłodni żywność. Jeśli mamy taką możliwość, możemy przełożyć jej zawartość do innego zamrażalnika. Być może sąsiedzi będą mogli użyć nam na moment trochę chłodnej przestrzeni?

Przydatna jest także funkcja SUPER FROST, w którą wyposażone są niektóre modele lodówek. Jeśli mamy taką możliwość, to włączamy ją 24 godziny przed planowanym rozmrażaniem. Taki zabieg obniży temperaturę ze standardowych -18°C do -32°C, a głębszy stopień zamrożenia sprawi, że żywność będzie mogła przebywać poza chłodnią przez dłuższy czas.

Najlepszym terminem na przeprowadzanie tego zabiegu jest oczywiście zima. Wtedy całe zamrożone jedzenie wystawiamy na zewnątrz, nie martwiąc się, że rozmarznie i się zmarnuje. Jeśli nie mamy takiej możliwości, to alternatywnym wariantem jest owinięcie zamrożonej żywności folią aluminiową, która spowolni proces topnienia.