Wielu z nas nie wyobraża sobie śniadania bez kromki chleba. Pieczywo to jeden z podstawowych elementów naszej diety. Nic dziwnego. Chleb jest pyszny i posiada wiele składników odżywczych, a jeszcze lepiej smakuje chleb domowy. Co więcej, domowe pieczywo jest o wiele zdrowsze niż produkty sklepowe. Nie każdy jednak wie, że chleb domowy można łatwym sposobem upiec we własnym piekarniku. Przeczytaj nasz artykuł i dowiedz się między innymi:
Na początek warto zaznaczyć, że do pieczenia chleba nie będą potrzebne żadne automaty, ani specjalny piec chlebowy. W zupełności wystarczy nam zwykły, domowy piekarnik. Przydatna będzie także odpowiednio duża foremka i mikser planetarny. Dlatego na początek dobrze jest przygotować sprzęt i zrobić odpowiednią ilość miejsca w kuchni.
Jeśli wszystkie niezbędne urządzenia są gotowe do użycia w naszej kuchni, to możemy przejść do doboru składników. Jest to etap kluczowy, który warunkuje jakie właściwości będą miały nasze wypieki.
Bez wątpienia podstawowym składnikiem chleba, który wpływa na jego wygląd, smak i walory zdrowotne jest mąka. Jej rodzaj zależy od nazwy zboża, z jakiej jej otrzymano. W zależności od preferencji, do wyboru mamy mąkę:
Oprócz tych kilku najpowszechniej używanych gatunków dostępne są różne mąki dla piekarzy szczególnie wymagających, np. mąka z fasoli, soi, kasztanów lub tapioki, które charakteryzują się specyficznymi właściwościami.
Pieczenie chleba warto jednak zacząć od standardowej mąki pszennej, np. tortowej 450, chlebowej 650/750, graham 1850, lub żytniej np. jasnej 580, razowej 2000, z pełnego przemiału 3000.
Oprócz mąki, podczas wypiekania domowego chleba potrzebny będzie nam spulchniacz. Do dyspozycji mamy szczególnie korzystny dla jakości wypieków, lecz wymagający wcześniejszego przygotowania zakwas żytni, oraz drożdże.
Najlepszym wyborem jest domowy zakwas żytni. Aby taki zakwas przygotować, wystarczy razowa mąka żytnia 2000 i woda. W naczyniu mieszamy pół szklanki wody z połową szklanki mąki, a następnie odstawiany pojemnik na 24 godziny. Do mikstury możemy też dodać kromkę żytniego chleba, pieczonego na zakwasie. Gdy czas upłynie, dodajemy 1/3 szklanki mąki oraz 1/3 szklanki wody i ponownie mieszamy. Czynność powtarzamy przez kilka dni, aż na zakwasie pojawią się lekkie bąbelki i zacznie się z niego unosić kwaśna woń. Powinien być gotowy po upływie od 5 do 7 dni. Im dłużej przetrzymamy zakwas, tym lepszych właściwości nada naszym wypiekom, sprawiając, że chleb będzie bardziej wyrośnięty. Należy jednak pamiętać, że taki spulchniacz należy trzymać w lodówce i co kilka dni dodawać do niego mąki i wody.
Smak naszego pieczywa możemy wzbogacać wedle upodobań dodatkami. W ten sposób nadamy im specjalnych walorów smakowych lub zapachowych, a także podniesiemy ich wartość odżywczą. W roli takich dodatków świetnie sprawdzają się np. przeróżne ziarna, orzechy, suszone pomidory, zioła, rodzynki i żurawina.
Z wyrabianiem ciasta poradzimy sobie bez specjalistycznego sprzętu. Bardzo przydatny może okazać się zwykły mikser planetarny, ale jeśli nim nie dysponujemy, to bez problemu zrobimy to własnymi dłońmi. Składniki mieszamy we właściwych dla danego przepisu proporcjach i po kilku minutach ugniatania przekładamy do foremki lub zostawiamy w misie. Teraz czekamy, aż ciasto wyrośnie. Potrwa to od 1 do 2 godzin. Następnie przekładamy je do właściwej formy i możemy przejść do pieczenia.
Po wyrobieniu ciasta przechodzimy do ostatniego etapu. Chleby pieczemy w wysokich temperaturach, dlatego w pierwszej kolejności rozgrzewamy piec, włączając jego maksymalną temperaturę. Gdy osiągniemy maksimum, ciasto umieszczone w foremce wkładamy do piekarnika, a po około 15 minutach ustawiamy temperaturę na 220°C. Najlepsze efekty osiągniemy, ustawiając foremkę na niższej półce piekarnika przy włączonym trybie grzania „góra — dół”. Po około 35 minutach wyciągamy świeżo upieczony bochenek. Jego przyjemny zapach z pewnością rozniesie się po całym mieszkaniu, podnosząc apetyt domowników.