Jeżeli chcemy, aby nasz piekarnik był w nienagannym stanie musimy pamiętać o tym, że powinniśmy czyścić go regularnie. Nie chodzi o to, aby szorować wnętrze piekarnika po każdym jego użyciu. Stan jego zabrudzenia zależy od rodzaju potrawy, którą piekliśmy. Piekarnik po upieczeniu ciasta nie będzie, aż tak brudny jak po upieczeniu kurczaka, z którego może pryskać rozgrzany tłuszcz. Rozpoczynając czyszczenie wnętrza piekarnika upewnijmy się, że nie jest on gorący. Myjąc rozgrzany piec możemy narazić się na poparzenie, a czyszczenie nie przyniesie pozytywnego skutku. Przystępując do mycia jako pierwsze wyciągnijmy całą zawartość piekarnika to znaczy kratki, blachy, foremki.
To czym i jak czyścimy nasz piekarnik jest niezwykle ważne. Przez stosowanie źle dobranych środków czyszczących możemy narażamy urządzenie na uszkodzenie lub zwyczajnie nie usuniemy brudu. Wśród czyszczących specyfików znajdziemy mleczka, pianki, płyny i spreje czyszczące sadzę, tłuszcz i przypalone miejsca. Są środki przeznaczone specjalnie do czyszczenia piekarników. Pamiętajmy, że do usuwania zabrudzeń należy stosować miękkie strony gąbek i ścierki celulozowe po to, aby nie zarysować wnętrza piekarnika. Jeżeli zabrudzenia nie należą do tych wyjątkowo trudnych do pozbycia się, możemy zastosować domowe sposoby.
Zabrudzony piekarnik możemy spokojnie wyczyścić używając zrobionych przez nas specyfików. Do usunięcia tłuszczu z powodzeniem nada się zwyczajny płyn do naczyń. Żeby mocniej się pienił możemy rozrobić go z małą ilością ciepłej wody. Piekarnik czyścić miękką stroną, namoczonej płynem gąbki. To co praktycznie zawsze mamy w kuchennej szafce i świetnie sprawdzi się podczas czyszczenia to ocet. To co musimy zrobić, aby przygotować miksturę to wymieszać ocet z wodą w proporcjach 1:1. Podobne zastosowanie przy myciu piekarnika będzie miała soda oczyszczona. Oprócz środka piekarnika nie zapominajmy o umyciu jego obudowy oraz wyposażenia.
Wyczyszczenie piekarnika bez użycia detergentów jest możliwe. Taka metoda zdecydowanie jest metodą najbardziej bezpieczną biorąc pod uwagę niebezpieczny wpływ chemikaliów zawartych w środkach czyszczących na nasze zdrowie. W końcu w piekarniku przygotowujemy jedzenie, dlatego im bardziej naturalna metoda czyszczenia tym lepiej. W wielu piekarnikach zaprogramowana jest opcja czyszczenia parą wodną. Metoda ta jest bardzo skuteczna kiedy mamy do czynienia z ciężkimi do usunięcia zabrudzeniami. Jeśli w naszym piekarniku nie ma takiej opcji, nie stanowi ot żadnego problemu. Czyszczenie parą możemy wykonać samodzielnie. Przyda się nam do tego naczynie żaroodporne. Do niego należy wlać wodę i rozgrzać piekarnik na około 150 stopni. Do nagrzanego piekarnika wstawiamy naczynie z wodą i pozostawiamy na kilka minut. Ostatnim krokiem jest starcie pozostałego brudu, który rozmiękczony przez gorącą parę zejdzie z łatwością.
Czyszczenie piekarnika nie należy do najłatwiejszych szczególnie jeśli nie był on regularnie czyszczony. Na szczęście odpowiednie środki czyszczące i zastosowane metody pozwolą nam utrzymać nasz piekarnik w nienagannym stanie. Jedyne czego potrzebujemy to odrobina cierpliwości, czyszczących specyfików i miękkich gąbeczek!